teisipäev, 14. veebruar 2012

Meeldejääv sõbrapäev.



SÕBRALIK ÜHESÕPPIMISE PÄEV PIKAVERES
Harjumaal pole palju väikseid koolealles jäänud, regionaalsed tõmbekeskused pakuvad enam töö-, elu- ja ka koolikohti. Samas on inimesi, kes hindavad privaatsust, looduslikku mitmekesisust ning eelistavad lapsed saata suurte koolide asemel väikesesse kodulähedasse maakooli. Harmi Põhikooli ja Pikavere Lasteaed-Algkooli ühendavad kaunid mõisapargid ja ajaloolised mõisamajad, kuus kooliklassi ja lasteaiarühmad. Lisaks veel õpetaja Kaie, kes end kahe haridusasutuse vahel jagab. Esialgu tuli kahe kooli õpetajatel Merikesel ja Kaiel mõte korraldada sõbrapäeval kahe kooli kokku nelja klassi kassiõhtu. Idee arenes edasi ning 14. veebruaril oli Pikaveres kohal terve Harmi koolipere koos õpetajatega, kokku umbes 30 inimest. Pikavere 32 õpilast ning õpetajaskond olid ootusärevad: ikkagi 60 õpilast ning terve pikk koolipäev kuni kella neljani koos õppimist ja tegutsemist. Klassiõhtust sai neljatunniline koolipäev, kahetunnine viktoriin „Reis ümber maailma” ning kahetunnine kontsert-disko mitmete esiettekannetega.
Tihti kuuleme etteheiteid, et meie lapsed ei oska teha koostööd. Nüüd oli terve päev õppimist ühisklassides:liidetud olid Harmi ja Pikavere esimesed, teised, kolmandad jne klassid. Suurimas, kolmandas klassis said kokku 13 õpilast. Pikavere klassiruumid mahutasid kenasti kõik õpihimulised lapsed. Neljas ainetunnis, kus õpetajateks nii Pikavere kui Harmi õpetajad, õpiti eesti keelt, matemaatikat, käsitööd ja muusikat,läbivaks teemaks sõprus. Eesti keele tundides loodi rühmatöödena luuletusi ja tekste; käsitöötundides pani igaüks oma käejälje ühisele sõpruse kangale ning meisterdas sõbrapostkasti tarbeks meeneid, matemaatikas tegeldi arvutamisega ning muusikas mängiti pille ning lauldi.
„Reis ümber maailma” mängus tuli kõikidel ühisklassidel vastata erinevatele küsimustele, kogu ligi kahetunnise mängu kestel tuli ette vaid paar küsimust, millele ühisklass vastust ei leidnud.
Päeva kolmas osa kujunes menukaks kontserdiks, sest kõik ühisklassid olid õppinud mõne laulu või pilliloo. Õpetajatel oli imestamist küllaga: jõulupeoks õpitakse terve kuu, nüüd oli aga nauditav kontsert valminud ühe ainetunniga. Nii suur oli ühistegutsemise rõõm ja energia. Juba vahetundidel köitsid õpilasi tõelise rockbändi pillid, mis kooli saali varakult üles olid pandud, mõni jõudis vahetunnil ka pille proovida. Nüüd aga astus esmakordselt lavale Pikavere laste bänd, kus õpilasi 2. – 6. klassini. Juba sügisest olid mõned poisid Pikavere lasteaia muusikaõpetaja Kalmeri juures kitarri õppimas käinud, jaanuaris oli aeg küps bändi loomiseks. Laura klahvpillidel, Ignar kitarril, Tiit basskitarril ja Kenneth trummide taga, lisaks lauljad ja rütmipillide mängijad. Juba esimene lugu pälvis pealtvaatajate tormilise aplausi. Seejärel vallutasid lava Pikavere tantsutüdrukud teisest klassist kuni vilistlasteni välja, juhendajaks vilistlane Marianne. Veel veidi morssi ja kooki ning paar ühist tantsulugu – ja juba oligi läbi Harmi ja Pikavere laste ühise õppimise päev.
Kevadel ootab Harmi Põhikool Pikavere lapsi külla järjekordsele ühesõppimise päevale. Oleme võrdsed partnerid ning sõbrad. Lisaks õpilastele õppisid ka õpetajad ning kogemusi vahetasid koolijuhid. Suur tänu vahva päeva eest Pikavere kooli õpetajatele korraldamise ja Harmi kooli õpetajatele kaasalöömise eest!
Pikavere Lasteaia-Algkooli direktor
Maiu Plumer

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar