laupäev, 2. märts 2013

Koolirobootika finaalvõistlus

http://www.tiigrihype.ee/et/uudised/tartus-peetakse-eesti-koolirobootika-suurfinaali

Täna, kui meie võistkonnal saab finaalis väga pingeline ja närvesööv päev olema, annab järgnev video äkki huvilistele naeru suule tuua. Võiks ju mõelda, et tulevikus saavad robootikavõistlused juba sellisel tasandil olema.


Vaadake "Reporteri" saatelõiku meie võistkonnast

http://www.reporter.ee/2013/03/02/selgitati-eesti-parimad-robotite-leiutajad/



   Peale tavaliste koolitundide lõppu ei kiirustata Pikaverest koju, vaid koolipäev jätkub mitmesugustes huviringides: bändis „Katkine kets“, muusika-, tantsu-,arvuti, džuudo-, nuputamise- ja robootikaringis. Reedeti, kui Tallinnas raamatupidamist tudeerival Pikavere kooli vilistlasel Karri Urbanil on  koolist vaba päev, koguneb kolm rühma huvilisi õpilasi robootikatundidesse õpetaja Karri käe alla.
 Huvi robootika vastu tekkis 2010. aasta sügisel kui kooli külastas Robotiteater. Põneva demonstratsiooni lõpetas töötuba, kus igaüks sai veenduda, et LEGO Mindstorms legorobotite arvutiprogrammi abil liigutamine polegi mingi kosmoseteadus. Tiigrihüppe programmi abil sai ostetud esimesed neli robotikomplekti ning esimene aasta kulus tutvumisele ja avastamisele. Eelmisel kevadel käis robootikaring Tartus vabariiklikku võistlust vaatamas ning sel õppeaastal otsustati võistlusest ka juba ise osa võtta.
FLL ( First Lego League) rahvusvahelist võistlust korraldatakse kolmandat aastat, sponsorite nimekiri on pikk, teiste hulgas ka NASA. Ligi 60-s riigis toimuvad eelvoorud, riikide võitjad saavad kokku aprillis Saksamaal toimuval maailmavõistlusel. Robootikavõistlus pole siiski pelgalt programmeerimisosavus, see moodustab võistlusest vaid ühe osa. Selle aasta teema oli „Lahendused eakatele“, mis eeldas võistkondadelt tugevat meeskonnatööd probleemi püstitamisel, analüüsil, lahenduse väljatöötamisel ja idee esitlemisel. Õppekava vaatevinklist lähtudes on tegemist tõhusa ainete integratsiooniga ja üldpädevuste ning ühiste väärtuste arendusega. Pikavere poisid valisid probleemiks Ignari vanaema mure. Nimelt elab vanaema üksi maal, peab kanu ning igal õhtul on vaja kanad lauta saada. Vanaema jääb  põduraks ning lastelaste pühapäevased pannkoogihommikud kipuvad ära jääma, sest vanaema ei suuda enam kanu pidada. Lapselapsed käivad koolis ega saa vanaema aidata, nii mõeldi ühekoos välja nutikas lahendus. Vanaema kanad kutsub edaspidi lauta robotkukk, kes vastavate andurite abil kutsub kanad õigel ajal lauta. Ideed esitleti lühinäidendina, see tekitas žüriis meeldivat elevust. Võistlus ei eeldanud küll veel robotkuke ehitamist, vaid võistlusväljakul tuli igal meeskonnal kahe ja poole minuti jooksul panna robot kindlaid ülesandeid tegema. Pikavere võistkonda esindasid 2012. aasta novembris Tallinnas TTÜ-s toimunud Põhja-Eesti eelvoorus Jürgen, Andre ja Ignar neljandast klassist, 2. märtsil Tartu AHHA-s  toimunud finaalvõistlusel aitasid kaasa ka sõbrad Rainer viiendast ja Peedu kuuendast klassist.
Haridusjuhtide aastakonverentsil kõneles koolijuhtidele ESTcube´i eestvedaja Mart Noorma, kes rõhutas eriti innovaatilises protsessis osalemise tähtsust ja selle mõju õppija arengule. Kas Pikavere poiste robotkukk varsti tööle hakkab, näitab aeg. Aga väga väärtuslikud kogemused probleemi püstitamisel ja  nutikate lahenduste leidmisel innustavad osalejaid edaspidigi loovalt mõtlema, iseseisvalt lahendusi leidma ning leiutama. Ja nagu väidavad uuringud, on robootikaga tegelejatel eeldusi teha karjääri insenerierialadel ja loodusteadustes ning saada edaspidi väljapaistvaiks kodanikeks, kes paistavad silma vabatahtiliku panusega kogukonna hüvanguks.

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar