esmaspäev, 20. mai 2013

Mõisakoolid - säilitamine läbi kasutamise



Eestis on mõisakoole 60 ringis. Enamjaolt asuvad mõisakoolid hajaasustusega piirkondades, kus napib elanikkonda, kuid ometi on allesjäänud inimesed rohkem või vähem mõisakoolidgea seotud kas oma laste või muu tegevuse kaudu. Organisatsiooni arengu seisukohast on väga oluline koostöö huvigruppidega, mõisakoolide seisukohalt laste, lapsevanemate ja kohaliku elanikkonnaga. Mõisakoolidel on enam potentsiaali kujuneda kogukonna keskusteks tänu kultuuripärandile, ruumiressurssidele ja ajaloolistele traditsioonidele.  Kultuuriministeeriumi hallatav uus mõisakoolide arenguprogramm ( 2014-2015) ongi seadnud eesmärgiks mitmete arendustegevuste käivitamise, millel oleks mõju mõisakoolidele laiema kasutuse leidmiseks ning laste ning lapsevanemate läbi kogukonna kaasamiseks. Programmi kaudu toetatavate tegevuste tulemusel võiksid tekkida uued töökohad, tegevused, mis tutvustaksid mõisakooli ja piirkonda laiemalt, paraneks õpikeskkond ja laieneks inimeste silmaring. Oluline eesmärk on ka partnerite kogemustest õppimine. 

13.-14. maini  toimus  Illuka mõisas partnerlusseminar, kuhu oli Norrast kui partnermaalt saabunud 12 inimest, Eesti mõisakoolid oli  esindatud 20-ringis. Pikavere mõisakool oli juba aasta tagasi saatnud Kutuuriministeeriumi soovi projektis osaleda ning pakkus välja erinevaid tegevusi. Norralased tegid oma valiku ning Pikavere mõisakooli ja Raasiku vallaga avaldas soovi kohtuda kolm delegatsiooni liiget. Sonja Borderwich Valdresi piirkonna ( 18 000 elanikku)  loodus-ja kultuuripargi esindajana oli üllatunud, et Raasiku vallas ei ole ühtegi muuseumi. Norras on talumuuseumid pea igas külakeses, igaüks omanäoline, kokku moodustub neist väikemuuseumidest loodus- ja kutuuripark.  Kristian Grimsrud StrØm ja Anne Marit Noraker on suure pärandtalu omanikud, korraldavad mitmesuguseid koolitusprogramme ja seminare. Kristiani ja Anne Mariti korraldatud loovuskoolitused lastele ja täiskasvanutele tundusid põnevatena, koolitaja ja koolitusprogrammi koostajana on neil kaasa löömas rahvusvaheliselt tuntud Norra pedagoogikaguru Godi Keller. Pikavere ideed programmis osalemiseks on loodusraja rajamine, rahvamuusika õppimine ja arendamine koostöös huvikooliga Pääsulind, käsitöö ja kokakunsti kursuste korraldamine. 

15. mail külastasid Pikavere mõisakooli tulevased Norra partnerid, koos nendega Kiviloo praegune mõisnik Jorn Hennie, kes norralasena võõrustas külalisi oma mõisas. Norralased tunnustasid Pikavere külaseltsi ja kooli entusiasmi piirkonna arendamisel  ja  pargi laiendamisel. Mõisakoolide arenguprogrammist on võimalik taotleda  ühele projektile kuni 60 000 eurot, toetus jaguneb vastavalt kokkuleppele partnerite vahel.  Milliseks kujunevad projekti tegevused, lepitakse kokku oktoobrikuus. Suve lõpus ootab pikaverelasi külaskäik Norrasse tutvuma partnerite tegevustega „Vaimude kodu“ Jotunheimeni looduspargi ümbruses Valdresis.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar